Märkliga ord

När det kommer till att försöka förstå vad ett ord betyder, särskilt ett sammansatt ord, finns det vissa fall som är mer märkliga än andra.

Exempel på icke sammansatta ord är:

  • Vänstra

Det finns en etymologisk förklaring till varför man säger vänstra men om man inte känner till ursprunget är det mycket oklart vad ordet har med otrohet att göra.

Exempel på sammansatta ord är:

  • Smörgås
  • Skitgott
  • Etermedia

Smörgås är märkligt därför att gås i det här fallet syftar på en smörklumpar som uppstår när man vispar grädde. Smörgås betyder alltså smörsmör och kopplingen till en brödskiva med pålägg är mycket oklar.

Skitgott är ett märkligt ord därför att skit är allt annat än gott och ändå står det tillsammans med gott. Istället för att vara motsägelsefullt betyder det dock något som är verkligen gott. Förledet skit blir därför en förstärkning.

Etermedia är ett märkligt ord därför att eter inte finns och aldrig har funnits. Man antog dock i Radion och TVs begynnelse att eter fanns och därför står etermedia för just Radio och TV. Dessa fjärrmedier antogs förmedlas genom en substans kallad eter. Trots att denna substans inte finns och bättre förklaringar existerar sedan länge används fortfarande ordet etermedia/etermedier.

Det finns mängder av märkliga ord i vårt språk. Läs mer från de inlägg som listas nedan.

 

Vad är en lyckost?

Varför heter det bångstyrig?

Varför heter det vänsterprassel?

 

 

 

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se