Stavas det whisky eller whiskey?

En blandning av whiskey och whisky i en bar.

Har du funderat på om det stavas whisky eller whiskey, den där spritdrycken som lagras flera år i ekfat? Vissa tycker att den är gudomlig, andra tycker den smakar vedervärdigt. Det kanske inte spelar så stor roll – men på en sajt om semantik och märkliga ord kan det ju vara intressant att reda ut det hela ändå.

Whisk(e)y enligt SAOL och Svensk Ordbok

Enligt SAOL står enbart whisky med som uppslagsord (med betydelsen en skotsk spritdryck). Då borde väl saken vara avklarad? Nej, inte riktigt, i Svensk Ordbok finns båda stavningarna med. Då är frågan – är det någon skillnad på whisky och whiskey?

Ja, det är det faktiskt! Enligt sajten whisky.nu så ”uppfanns” whisky i Skottland men tillverkningen spred sig snabbt även till Irland. Irländarna hade ursprungligen lite andra krav på drycken (spriten var tvungen att kokas i speciella kittelpannor och fick absolut inte blandas från olika destillerrier). För att särskilja sin fantastiska dryck från Skottarnas rävgift så stavade Irländarna med ett E – Whiskey.

Whisk(e)y idag

Från Irland fördes stavningen över Atlanten. Står det Whiskey på flaskan så kommer alltså drycken från USA eller Irland. I Canada varierar man stavningen. Resten av världen stavar drycken whisky.

Denna bakgrund gör nog att vi kan tänka oss ett rimligt bruk av orden:

  • Pratar vi om drycken i allmänhet, så bör vi i Sverige använda stavningen som SAOL rekommenderar – whiskyglas, whiskybar, whiskyflaska etc.
  • Pratar vi däremot om drycken i en geografisk kontext så ska vi nog vara noga med det lilla E:et – whisky från Skottland och whiskey från Irland. Annars kan ju folk bli sura, och det vill vi ju inte. Beväpnad med denna kunskap kan man ju också imponera på sällskapet genom att snabbt slänga ett getöga på flaskan och dra en intelligent gissning var drycken kommer ifrån.
9 Aug 2021

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se