Vad menas med "att blomma ut"?

Vissa ord och uttryck kan ändra betydelse med tiden. "Att blomma ut" verkar vara ett sådant uttryck. Har du hört det nyligen och undrat vad det står för? För att ringa in betydelse ska ett flertal varianter som rör blommor tas upp.

Blomma ut

I SAOL kan man läsa att uttrycket blomma ut ungefär betyder sluta att blomma. En växt som har blommor går igenom flera faser. Den första fasen är när det utvecklas en blomknopp. Den andra fasen är när knoppen spricker upp. Fas tre är när blomman når sin fulla blom. Fas fyra är när blomman har blommat ut och är på väg att vissna. Den sista fasen är när blommans kronblad faller av. Under nästa säsong börjar allt om. Att blomma ut betyder alltså urpsrungligen att börja vissna. Denna betydelse har använts i skrift sedan 1700-talet.

En mer samtida betydelse av "att blomma ut" verkar snarare vara att nå sin fulla blom. Att gå från knopp via att spricka ut till att stå i full blom kan ju också tolkas som att blomma ut. Blommans kronblad vecklar ut sig till sin maximala utsträckning. Tanken är inte helt ointuitivt.

Att blomma ut betyder ursprungligen att börja vissna men en mer samtida tolkning är att nå sin fulla blom.

Blomma upp

Att blomma upp, ett uttryck som har funnits i det svenska skriftspråket sedan 1800-talet, betyder ungefär att växa upp och blomma. Det står för processen från stadiet innan växten har någon blomma till att blomman har slagit ut. När man säger blomma upp kan man syfta på processen till full blom eller den slutliga fasen där växten blommar.

Det verkar som att vissa använder uttrycket "blomma ut" mer enligt den ursprunliga betydelsen av att "blomma upp". I så fall handlar det om slutfasen där växten står i full blom.

Blomma fram

Att blomma fram, som är den senast förekommande i skrivt av de tre uttrycken hittills, betyder ungefär att växten slår ut sina blommor. Man kan säga att på vären blommar vitsipporna fram. Betydelsen är snarlik att blomma upp men avser mer när en vårblomma tittar fram ur marken bland gamla höstlöv och nya grässtrån.

I full blom

"Att stå i blom" är ett uttryck som har förekommit i text sedan 1700-talet. Det betyder primärt att blomma. "Att slå ut i full blom" är ett mer precis uttryck som avser när blomman har nått sin maximala blomning. Det är möjligt att vissa som säger "blomma ut" egentligen menar "att slå ut i full blom".

Blomstra ut

Medan uttrycket "att blomma ut" i svenska ordböcker bara verkar ha en betydelse har uttrycket att blomstra ut två betydelser:

1. Sluta att blomma

2. Utveckla blommor, slå ut sina blommor

Om man avser att slå ut sina blommor är det mer korrekt att säga "blomstra ut" än att säga "blomma ut".

Den första betydelsen har förekommit i skrift sedan 1700-talet medan den andra betydelsen har uppstått under 1900-talet.

Metaforisk användning

Det är väldigt vanligt att man använder uttryck som "blomma ut", "blomma upp" och "blomstra ut" med en överförd betydelse. Man pratar om att en person ska blomma ut med betydelsen att den ska utvecklas eller nå sin fulla potential. Denna typ av metaforiska användningar är avsedda att uppmuntra men kan också antyda att man ännu inte har nått ett visst stadium, att man är ofärdig.

"Blomma ut" kan i en metaforisk mening betyda att man ska visa vad man går för. Våga visa mer av dig själv. Det är bättre att våga satsa och eventuellt mysslyckas än att hålla tillbaka och inte visa sina bästa sidor. Nästa gång någon säger åt dig att blomma ut är det bara att ge järnet. Gör ditt yttersta.

Sammanfattning

Att blomma ut betyder alltså antingen att ha blommat klart eller att nå sin fulla blom. Den första betydelsen är betydligt äldre och används inte så ofta längre medan den andra är en senare användning som används i vår samtid. Man kan säga att uttrycket "att blomma ut" har blommat ut i vår samtid.

Uttrycket att blomma ut används ofta metaforiskt där den som använder uttrycket önskar att personen i fråga ska visa vad den går för eller visa sin fulla potential (eller visa så mycket att man kan ana vilken potential som finns).

22 Mar 2022

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se