Respirera och respirator

I tider av coronapandemi pratas det ofta om att patienter som får intensivvård tillfogas en respirator. Eftersom ordet är förbundet med ordet respirera kommer båda dessa ord att förklaras i denna text.

Vad betyder respirera?

Att respirera betyder att andas. Det kan också betyda att andas ut eller att hämta andan. Ordet har funnits i det svenska språket sedan 1700-talet eller möjligtvis tidigare. Ursprunget är det latiska ordet spirare som just betyder att andas. När man lägger till re till spirare borde det betyda att åter andas eftersom re betyder åter (jämför med orden tur och retur). Därmed är det fullt rimligt att respirera också betyder att återfå andan eller att åter kunna andas.

En annan synonym är att ventilera. I vardagstal tänker vi oss att ventilera är när vi får in ny och fräsch luft i ett rum genom att öppna ett fönster eller sätta på ventilationen. Principen är liknande när vi andas då vi byter ut luften i våra lungor mot ny och fräsch luft. Ordet ventilera förekommer t.ex. i ordet hyperventilera som betyder att andas häftigt eller att andas så att man får för mycket syre i blodet och i cellerna.

Vad betyder respirator?

I det svenska språket har ordet respiratör förekommit med i stort sett samma betydelse. En respirator är någon form av hjälp vid andning. Betydelsen kan vara ganska bred. När man jämför med engelskan kan det dessutom råda viss förvirring eftersom respirator har en specifik delbetydlese av det svenska ordet respirator medan ordet ventilator ofta betyder det vi menar med respirator i samband med covid-19.

På engelska betyder respirator en ansiktsmask eller annan skyddande utrustning vilket också kan inkludera något som liknar en gasmask. Det handlar helt enkelt om hjälpmedel för att andas ren luft till skillnad från smittad (kontaminerad) eller giftig luft.

På engelska betyder ventilator en maskin som hjälper en människa att andas när människan inte är i stånd att klara detta på egen hand. Vissa organ i kroppen är satta ur funktion vilket kräver andningshjälp utifrån.

Betydelsen av respirator på svenska innefattar alltså de båda engelska betydelserna av respirator och ventilator som innefattar allt från ett andningsskydd, en ansiktsmask, en skyddsmask, till en maskin som hjälper dig att andas både i form av ett munstycke som man håller över näsa och mun till en maskin som helt tar över andningsfunktionen då kroppen inte klarar det på egen hand.

Problemet i coronatider är att det kan uppstå missförstånd och förvirring. Respirator i dess mångsida betydelser är alla på tal under pandemin. Vi pratar om ansiktsmasker och vi pratar om andningshjälp av olika slag. Den förväntade betydelsen i den svenska debatten är dock att en respirator är en hjälp att andas när kroppen behöver mer syre än den själv kan ta upp.

18 Oct 2020

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se