Särskrivning och ändrad betydelse

Det svenska språket har en hög andel sammansatta ord, d.v.s. ord som består av andra ord med egen betydelse. Medan det är ganska vanligt med ord som består av två andra ord i t.ex. det tyska språket är det inte ovanligt att det finns svenska ord som består av tre och fyra andra ord. Två aktuella exempel är Folkhälsomyndigheten och världshälsoorganisationen. På engelska heter det senare World Health Organization (WHO). Tänk om vi skulle skriva värld hälsa organisation.

Om vi i Sverige skulle börja dela på våra sammansatta ord får de, i vissa fall, en annan betydelse.

Ett tydligt exempel är ordet skumtomte som särskrivet blir skum tomte. En skumtomte är en slags godis medan en skum tomte är en figur som man inte vill stöta på en mörk kväll.

Det sammansatta ordet kortfel, vanligt förekommande när man ska betala med kort, blir särskrivet kort fel. Det första betyder att man får gnugga sitt kort eller byta kort. Det andra betyder att man får vänta en stund, antagligen. Det är liknande med kortbetalning och kort betalning. I det första fallet betalar man med kort och i det andra fallet gör man antagligen en snabb betalning (vilket betalmedel man använder framgår inte). Att betala kontant med jämna pengar går väl fort om det är på tiotalet eller hundratalet men att blippa går också väldigt fort när det är ett litet belopp.

Att vara lättpackad när man går på vandring kan göra färden behaglig. Att däremot vara lätt packad ställer frågan om man ens kommer fram. Att vara förpackad eller för packad är också exempel med liknande anspelning på alkoholpåverkan.

En farfarströja är en sorts tröja med knäppning i halsen som man kan köpa som ny men farfars tröja vill man förmodligen inte köpa alls.

Det är en himla skillnad på ordet förbjuden, som i parkering förbjuden, och för bjuden som innebär att det är ok för vissa att delta men inte för andra.

Vad sägs om frysfacket och frys facket? Det första är bra att ha när man vill ha iskuber medan det andra känns som att man gör facket handlingsförlamat.

Är det så stor skillnad på skönlitteratur och skön litteratur? Det första är en benämning på en övergripande kategori medan det andra är en, troligtvis subjektiv, lista med böcker som har ett mysigt innehåll. Kanske.

En svensklärare är en lärare som undervisar i ämnet svenska medan en svensk lärare är en lärare av svensk nationalitet (som t.ex. kan undervisa i NO och matematik).

Självständigt eller själv ständigt? "Han agerar självständigt" låter ju bra. "Han är själv ständigt" låter ensamt.

Vad vill du helst få? Extraknäck eller extra knäck? Extraknäck känns bra i plånboken även om det nog kräver en ansträngning. Extra knäck kan kännas sådär i tänderna.

Vad sägs om orden skitmycket och skitgott? Särskrivet blir det skit mycket och skit gott. Osmakligt.

Med ovan exempel kan man lätt se att betydelsen ändras när man särskriver. Om man är osäker kan man läsa det man har skrivit högt och då med en liten paus vid särskrivning. Om det låter lite märkligt är det förmodligen för att man inte ska läsa det med en paus utan för att orden ska skrivas tillsammans som ett ord.

14 May 2020

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se