Vad är en triptyk?

En triptyk är något som består av tre delar. Vanligtvis en altartavla eller ett konstverk. Den mellersta av de tre delarna är i regel större med två mindre delar på var sin sida. Proportionerna är typiskt av ett sådant slag att man kan vika de två sidodelarna framför den centrala delen så att sidodelarna helt täcker mittendelen. Till ytan är då sidodelarna tillsammans lika stora som mittendelen.

Vad betyder triptyk?

Ursprungligen betyder triptyk tre skikt eller tre veck. Tri betyder tre och ptyk betyder skickt eller veck. Det kan också betyda att vika i tre eller vikta i tre. Det finns altartavlor i kyrkor som ser ut på detta vis och även målningar som används som altarskåp som ser ut så. Alla altarskåp består inte av målningar utan det kan vara etsningar eller träsnidningar. Ordet triptyk förekommer för första gången i svenskan under sent 1800-tal.

Kända triptyker

Ovan målning är en känd triptyk av Robert Campin, målad 1427 till 1432. Den utgör just ett altarskåp där de två yttre delarna kan vikas in och täcka mittendelen helt. Ett annat känt verk är The Garden of Earthly Delights av Hieronymus Bosch som målade den tredelade tavlan mellan 1495 och 1505. The Aino Myth av Akseli Gallen-Kallela är ett senare exempel som målades 1891. Målningen är en illustration till det finska nationaleposet Kalevala.

 

 

25 Jun 2021

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se