Vad betyder högintensiv träning?

Ibland kan det vara svårt att urskilja olika träningsbegrepp. Under senare år har det blivit allt mer populärt att träna på ett högintensivt sätt, men vad innebär detta i praktiken? Man kan tycka att den mesta träningen är intensiv, men vad är det som gör något högintensiv?

Tanken bakom högintensiv träning

Målet med vanlig konditionsträning är oftast att förbättra sin kardiovaskulära förmåga, vilket görs på bäst sätt genom att ligga på 50-80% av sin maxkapacitet. Detta innebär att du kan utföra din konditionsträning med en puls som motsvarar 50-80% av vad din kropp klarar av som mest. Detta är punkten då du utsätter hjärtat för tillräcklig stress för att bli starkare (och därmed förbättra din kondition) utan att det tar allt för mycket på din kropp och energi.

Högintensiv konditionsträning utgår istället från att nå en puls som motsvarar mer än 80% av din maxpuls, oftast under kortare perioder. Detta leder till en rad olika fördelar, men är också tufft på kroppen då du utsätter den för mycket stress. Genom att hamna närmare sin maxpuls kommer denna form av träning att direkt påverka din framtida maxpuls, vilket innebär att du kommer bli allt bättre vid framtida högintensiva konditionsträning.

Högintensiv intervallträning

Detta för oss till det allt mer populära begreppet HIIT - eller högintensiv intervallträning. Det är en form av konditionsträning som går ut på att alternera mellan perioder av hög och låg intensitet, vilket i praktiken ofta innebär att sprinta och gå. Tanken bakom denna form av träning är att sprinta under en kortare period för att snabbt höja din puls och träna närmare din maxförmåga. Sedan följer en lugnare period där du tillåter kroppen att återhämta sig innan nästa hårda intervall kommer igen.

Detta sätt att träna på har som sagt blivit allt mer populärt, framför allt då det finns viss forskning som har visat på dess effektivitet i jämförelse med mer traditionell lågintensiv konditionsträning. Inte nog med att det kan få bättre resultat i förhållande till bättre kondition, det kan även bränna mer energi och därmed bränna mer kroppsfett, något som många strävar efter. Ytterligare en fördel är tidsaspekten, då det är möjligt att få bättre resultat på mindre tid. En riktig win-win situation.

Avslutningsvis om högintensiv träning

Det kan vara svårt att förstå skillnaden på högintensiv och lågintensiv träning. På ytan kan det låta logiskt att ena handlar om träning på en intensivare nivå, mer rent tekniskt finns det mer under ytan. Men jag hoppas att ni nu har en bättre förståelse över betydelsen av högintensiv kontra lågintensiv träning.

3 Aug 2021

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se