Vad betyder Molo?

Molo är ett ganska spritt ord även om det kan uppfattas som relativt ovanligt. Det förekommer i Danmark, Norge och Sverige med ungefär samma betydelse. Ordet förekommer också i andra delar av världen.

I detta inlägg presenteras några av de vanligaste betydelserna och förekomsterna av ordet molo. Eftersom förekomsten är spridd blir det olika exempel.

Det verkar som att ordet molo har kopplingar till vatten på flera språk och i flera världsdelar. Molo är också ett namn på varumärken, personer och grupper.

Molo med skandinavisk betydelse

Molo har i stort sett samma betydelse i Norge, Danmark och Sverige. De vanligaste synonymerna är vågbrytare och hamnpir. Det är en konstruktion av sten eller betong som fungerar som fördämning eller barriär vid ett hamninlopp. Andra synonymer är därför fördämning och hamnarm. Ordet verkar också i äldre betydelse mer allmänt innebära ett skydd för hamnen även i form av en fästning som skyddar mot angrepp.

Ett exempel på en molo i form av en vågbrytare av sten

Ordet har funnits i Sverige sedan 1700-talet. Det finns släktlingar till ordet från Holland, Spanien och Portugal med motsvarande betydelse. Det är troligt att ordet har lånats in till skandinavien från dessa länder. Ursprunget är troligtvis det latinska ordet moles. Ordet har bl.a. haft betydelsen sten, hög eller pir.

Molo som varumärke för barnkläder

2003 bildades det danska klädmärket molo. Eftersom det är ett skandinaviskt märke kan man tänka sig att det har en betydelse som är kopplad till det skandinaviska ordet. Så är det inte. Namnet molo är helt enkelt en sammansättning av de ursprunliga grundarnas förnamn. Grundarna heter Mogens Jepsen och Louise Frederiksen. De tog de två första bokstäverna i förnamnet och slog ihop dem. Mo + Lo = Molo.

De själva tillskriver inte någon annan betydelse till namnet. Molo står som varumärke för färgstarka barnkläder med härliga mönster i skandinavisk design. Eftersom kläderna sticker ut är det för barn som vill och vågar synas.

Molo är idag ett av europas största klädföretag för barn och därför finns det en efterfrågan också på namnet och dess betydelse.

Klädmärket Molo

Andra kopplingar till design

Det finns ett företag i Kanada som heter Molo. Deras fulla namn är Molo Design Limited. De är inriktade på rumslig design. De arbetar med ett flertal material, bl.a. textilier för att skapa vackra rum, privata såväl som offentliga.

Molo som vattendrag

Med rötter i latin har länder med kust använt ordet molo för konstruktioner som ligger nära vatten. I Afrika som kontinent finns det flera vattendrag som heter molo. Det finns t.ex. vattendrag med namnet i Elfenbenskusten, Gabon, Kamerun, Kenya och Tchad. Vissa av dessa vattendrag är periodiska vattendrag vilket betyder att de är torrlagda under delar året.

Andra kopplingar till vatten

I Venedig, som är en italiensk stad känd för sin placering vid vatten och för alla sina kanaler, finns det ett monument vid hamnen som heter molo.

Molo som djur

Den enda kända djurart som heter molo är en fjäril. Molo är mer specifikt ett släkte av fjärilar. Ett exempel på art inom detta släkte är molo mango. Den utmärks av gula fläckar på vingarna.

En fjäril av arten Molo Mango

Molo som namn

Molo förekommer globalt både som förnamn och som efternamn på personer. Molo som förnamn är mycket ovanligt. Molo som efternamn är vanligare men fortfarande relativt ovanligt. Det finns i alla fall några kända personer med efternamnet Molo som en rugbyspelar från Nya Zeeland vid namn Francis Molo och en Jazzmusiker (slagverk) vid namn John Molo från USA. Molo är även ett smeknamn på en amerikansk fotbollsspelare.

Molo är också namnet på en etnisk folkgrupp i Sudan.

Slutligen är Molo även namnet på ett danskt hiphop-kollektiv som egentligen heter Molotov Movement men som förkortas Molo.

1 Oct 2020

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se