Vad betyder spunk?

Ordet spunk finns inte i SAOB eller SAOL. Det är inget officielt ord i det svenska språket. Ändå har de flesta svenskarna vuxit upp med ordet.

I Sverige kommer ordet spunk från Astrid Lindgrens bok Pippi Långstrump i Söderhavet som publicerades 1948. I kapitel tre "Pippi hittar en spunk" berättar Pippi för sina vänner, Tommy och Annika, att hon har hittat på ett ord. Ordet är Spunk. Hon vet dock inte vad ordet betyder så de ger sig ut för att leta efter en spunk.

Vad är en spunk?

Trots en längre tids sökande hittar Pippi ingen spunk. När de kommer hem ser de en skalbagge på verandan som de nästan trampat på. Där är spunken!

”Tror du inte, jag känner igen en spunk, när jag ser honom”, säger hon. ”Har du nånsin sett nånting så spunkaktigt i ditt liv?”

Svaret på frågan är att en spunk är en slags skalbagge.

Var kommer ordet ifrån?

Catharina Grünbaum skickade ett brev till Astrid Lindgren för att få veta hur Lindgren kom på ordet. Lindgren kom inte ihåg varför hon just fastnade för ordet spunk men gillade att det, tack vare det avslutande k:et, fick en viss snärt.

Det visar sig att ordet spunk finns i engelskan och frågan är om Lindgren hade tagit det därifrån. Lindgren visste inte att spunk var ett befintligt ord i något språk.

Spunk i andra länder

Spunk är alltså ett befintligt ord i engelskan. Det har flera betydelser men eftersom det betyder sperma, sädesvätska och ejakulation används det sällan för att undvika missuppfattningar. Spunk kan t.ex. även betyda god anda (spirit).

När Pippi långstrump i Söderhavet skulle översättas till engelska blev det känt för Astrid Lindgren att ordet spunk redan fanns i det engelska språket. De valde dock att lämna ordet oöversatt, d.v.s. att Pippi även på engelska letar efter en spunk.

I Australien fanns tillfälligt ett vin med namnet Spunk, eller närmare bestämt La Violetta Spunk Nat. Det är en blandning av två olika vinsorter som gör det till ett rosé. Vi får gissa att betydelsen av spunk här har med spirit eller spirits att göra snarare än de mer grova betydelserna.

I Danmark är spunk ett godismärke som finns i form av vingummi och salt lakrits. Företaget som startade varumärket frågade Astrid Lindgren om hon godkände detta, vilket hon gjorde. Vi kan därför tro att godismärket är inspirerat av Astrid Lindgrens bok.

I Norge, slutligen, är Spunk namnet på en kvinnlig improvisationskvartett. De bildades 1995 och har bland annat framfört ett stycke där ordet spunk ingår i titeln.

Känner du till några fler användningar av ordet spunk? Skriv en kommentar.

2 Aug 2020

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se