Var kommer ordet Spa ifrån?

Ordet Spa kommer från den Belgiska orten Spa, som var en av de allra första och mest välkända kurorterna i världen. Ibland så påstås det felaktigt att ordet spa iställer skulle vara en förkortning av det latinska uttrycket "salus per aquam" som översatt till svenska ungefär betyder "hälsa genom vatten", men så är alltså inte fallet.

En av de vanligaste orsakerna till att många förknippar spa med just det gamla antika Grekland eller Romartiden var just att många i över- och medelklass från dessa kulturer ofta besökte de populära badhusen.

Idag så är det därmot inte så vanligt att många förknippar ordet spa med den Belgiska orten utan där man istället tänker på spa som en spainrättning eller kuranstalt. Idag så är det dessutom vanligt att många semesteranläggningar och hotell är nischade som rena spaanläggningar eller att man har en avsatt avdelning med ett tillhörande spa och en skön massagebänk att koppla av på.

Det blir också allt vanligare att fler och fler dagspa:n och salonger kallar sig för spa. Oavsett vilken typ av Spa som man idag talar om så har de alla en hel del saker gemensamt.

På större spaanläggningar så erbjuds alltid flera olika typer av vattenterapi. Du kan ofta välja på varma bad i olika temperaturer och med olika behandlingssyften. Utöver detta så finns oftast en rad olika bastubad att välja mellan och en eller flera relaxavdelningar att koppla av i en skön spabadrock i.

Det som både större spaanläggningar och mindre dagspa:n nästan alltid har gemensamt är att de även erbjuder ett urval av olika spabehandlingar.

Spabehandlingar för kropp och själ

Manuella behandlingar har använts av människor inom olika kulturer i olika delar av världen under tusentals år. Det finns exempelvis bevis från 3000 år f.Kr och gravmålningar i Egypten som visar hur massagen användes som en behandlingsmetod för olika skador och även för avkoppling. Skrifter från det gamla Irak från ca 4000 f.Kr. ihop med massor av skrifter från den Kinesiska läkekonsten visar också hur massagen användes som en behandlingsmetod.

Om man ska se tillbaka till det antika Grekland och Romartiden så handlade besöken på de många badhusen mycket om avkoppling och socialt umgänge. De rena kurorter som finns idag har mera ett fokus på både helhetshälsa och avkoppling.

Idag så har det blivit otroligt populärt att besöka ett spa. För många så handlar också ett spabesök om alla de olika spabehandlingar som erbjuds. Här har också en förändring skett under det senaste decinniet och där spabehandlingar för många idag handlar mera om rena skönhetsbehandlingar än fysiskt hälsofrämjande behandlingar.

Exempel på några av de vanligast förekommande spabehandlingarna idag är olikta typer av ansiktsbehandlingar, kropps- och lerinpackningar, spamanikyr, spapedikyr och relax- och spamassage.

Spabesök och spabehandlingar ökar i popularitet

Att besöka ett spa och att få tillhörande spabehandlingar är något som vuxit enormt mycket i popularitet under de senaste åren. Anledningarna till detta är flera. Dels så har många människor idag en förbättrad ekonomi som möjliggör att man kan lägga pengar på både spabesök och spabehandlingar, något som tidigare kanske inte hade varit möjligt för många.

Då populariteten ökat bland besökarna så har även konkurrensen ökat bland alla befintliga spaanläggningar, kurorter och salonger men även inom de många nystartade. Detta gör också att priserna pressas vilket även leder till att än flera har råd att spendera pengar på både ett spabesök och spabehandlingar. Utöver den ekonomiska delen så kan även ett ökat behov också bero på att vi idag lever i ett samhälle som ställer än tuffare fysiska och psykiska krav på oss.

Ett ökat behov hos spabesökare och kunder leder även som sagt till att nya företag poppar upp inom branschen. Något som också gör att företagen ofta behöver nyanställa utbildad och duktig personal. Idag så finns det flera skolor och utbildare inom ämnet och där det alltid som elev är bra att vända sig till en skola som står för god kvalité.

Här betyder det heller inte nödvändigtvis att stora välkända skolor är bättre än mindre skolor. Stora skolor har ofta stora klasser, ibland så många som upp till 40 elever i en enda klass, inte heller så sällan med en enda lärare per klass.

Mindre utbildare har ofta betydligt mindre klasser och med flera lärare per klass. Som elev så är det alltid bra att se över saker som detta på förhand, jämföra priser och även se över vad tidgare elever säger om sina utbildningar via recensioner online och via sociala medier.

10 Aug 2020

Välkommen till

betydel.se

En sajt om
semantik, begrepp
och märkliga ord

Länkar

Sök i ordböcker online

SAOB

SAOL

Berättelse

Litteratur

Föreläsningar online

Studera svenska online

Bloggfeeden krönikor

Topp10.info

Kortspel

Reggad på Commo.se